Viikonlopun aikana Nikin läähättäminen ja puhiseminen oli muuttunut rohinaksi ja tuntui, ettei saa henkeä. Lisäksi perjantai-iltana huomasin, että loppulenkistä Niki pissaa verta. Varasin maanantaina ajan keskiviikoksi Otsoon. Tänään sitten mentiin tutkimuksiin. Ensinnäkin, on tosi vaikea ottaa pissanäytettä koiralta, joka pissaa kävellessä... Sain muutaman vain muutaman tipan kerättyä löylykauhasta tehtyyn pyydystyspussiin... No jotain kuulemma pystyvät siitäkin määrästä katsomaan. Pikanäytteessä ei näkynyt pissatulehdusta, huomenna saadaan loput arvot.

Aluksi Kiili kuunteli sydämen ja käsin tutki kurkun seutua. Sydän kuullosti hyvältä, kurkun paineleminen aiheutti rohinaa. Hyvään sydämeen viittaa myös se, että Niki jaksaa lenkkeillä pitkiä lenkkejä. Vaikka puuskutus ja rohina oireina vaikuttaa sydämen vajaatoiminnalta, niin lenkkeilyn pitäis pahentaa oireita, eikä helpottaa kuten Nikillä. Sitten otettiin verta ja siitä saatiin nopeasti perusarvoja. Yksi arvo oli kohollaan (AFOS), joka kohoaa, jos maksan toiminnassa on vikaa, on tulehdusta tai kasvaimia (= arvo nousee kudostuhoissa). Lopuksi saatiin loput maksa-, munuais- ja tulehdusarvot, jotka kaikki oli ok. Tarkemmat soitan huomenna. Nikillähän on pitkin kroppaa pieniä patteja, joten ne voivat nostaa tuota arvoa (ovatko pieniä kasvaimia vai rasvapatteja).

Sitten otettiin 2kpl röntgenkuvia. Nikiä ei nukutettu, koska se on jo niin vanha. Pysyi hienosti paikallaan ja saatiin hyvät kuvat. Ekassa kuvassa näkyi rintakehä. Keuhkot oli ok, kuten myös sydän. Kasvaimia ei näkynyt. Selkärangan silloittumat ja luutumat ovat pahentuneet (mulla oli 11/06 otettu röntgenkuva mukana). Lisäksi kolmen nikaman välilevyt ovat luiskahtaneet paikoiltaan, kuulemma onnekkaasti poispäin selkäydinkanavasta, eivätkä ole halvaannuttaneet. Tuuripelle.

Toisessa kuvassa näkyi kurkku ja kaula. Henkitorvi oli rintakehän kohdalla ok, mutta kurkun kohdalta henkitorven pitäisi olla suora, niinkuin muuallakin ja Nikillä henkitorvi oli muhkurainen, leveämpi ja henkitorven reunoilla oli jotain epämääräistä. Kurkun tarkempaa tutkimusta varten Niki olisi pitänyt nukuttaa, mutta ell ei pitänyt sitä kannattavana. Kurkussa voi olla joko synnynnäinen rakenteellinen muutos ja tulehdus, joka aiheuttaa hengitysvaikeuksia tai sitten jonkinlainen kasvain. Saatiin antibiootit ja katsotaan, auttaako ne. Jos, niin kyseessä on mahdollisesti ollut tulehdus. Sama ab auttaisi virtsatietulehdukseen, jos sellainen on. Jos ei, niin sitten...

Se, että pissa on veristä lenkin lopussa voi johtua kastroidulla uroksella virtsakivistä tai virtsarakon kasvaimesta (ei siis eturauhasesta, jonka laajentumaa yksi eläinlääkäri etsiskeli pitkään ja hartaasti, vaikka yritin selittää, että koira on kastroitu 9 vuotta sitten). Pissanäytettä oli vähän, mutta yrittävät tutkia, näkyykö siinä kiteitä. Jos on kasvain, sille ei voi tehdä mitään. Muutenkaan en alkaisi enää leikkaamaan lähes 12 vuotiasta berniä, jos parantuminen ei ole 100% varmaa. Reilu vuosi sitten, kun pyörösolukasvain poistettiin, oli nukutuksesta herääminen todella tuskallista..

Ai niin, Niki punnittiin ja se painoi 38kg. Saman verran kuin Typy.. Jonnekkin on vuosien varrella kadonnut 12kg...


* * * * *  Sitten tytöt  * * * * *
Eilen treenattiin ensin Typyn kanssa ohitustreeneissä Kortepohjassa. Typy oli sitä mieltä, että ollaan treeneissä ja käveli nätisti, ei tuijotellut, ei puhissut, ei puhkunut, eikä vetänyt. Pitääköhän mun lähteä aina lenkille treenikassi autossa? Tuolla meni n.40min, jonka jälkeen ajettiin toiselle puolen kaupunkia Misun treeneihin.

Misun kanssa otettiin seuraamista. Seuraa tajuttoman hyvin, perusasento vaan tahtoo olla vino. Ja oikealle kääntyminen ei ole niin hyvä kuin vasemmalle. Nouto on hyvä, malttaa jopa odottaa lupaa. Saatiin kotiläksyksi harjoitella kahta kapulaa ja luvalla hakemista. Sitten otetiin luoksusta seisomista. Tuntui, että tajusi paremmin pysähtymisen juoksusta, kuin kävelystä. Ja pysyi jopa paikalla tovin =) Jeee! Luoksetulo otettiin paikalla istumisesta. Matka vaan jää vielä tosi lyhyeksi, kun ei malta pysyä. Pitää muistaa välillä ottaa pelkkiä luoksetuloja ilman paikalla istumista. Sivulletuloa, joka oli kotiläksynä. Pitää harjoitella lisää, meinaa olla vino asento, vieläkin... Harjoiteltiin kaukokäskyjä.Otin lähinnä istu-maahan-istu liikerataa. Kokeilin kyllä seisomistakin, sen kanssa saa vaan olla tarkka, ettei tassut liiku. Mitäs vielä.. Lopuksi merkille lähettämistä. Lähtee hyvin, mutta ei osaa seisoa paikallaan. Miksipä osaisi tolpalla seisoa, kun ei osaa muutenkaan.

Sitten otin Typyn autosta. Käskin heti maahan, jätin, kiersin ja otin seuraamaan, seis, jätin, kiersin ja otin seuraamaan, seis, jätin, kiersin ja otin seuraamaan, maahan, jätin, kiersin ja otin seuraamaan. Nouto patukalla. Lyhyt seuraaminen täyskäännös ja loppupalkka -> autoon. Ei huutanut, ei piipannut, ei haistellut, ei karannut. Eli meni hyvin =) Palkkasin naksulla ekasta maahanmenosta ja loput seuraamisesta. Kaikkiaan tosi hyvät treenit kummallakin.