Sessan astutusta pyöriteltiin pitkään ja urosvaihtehtoja mietittiin Suomesta ja muualta... Lopulta hankalan työtilanteeni ja uroksen löytämisen vaikeuden jälkeen päädyimme Suomessa asuvaan urokseen. Halusimme, että uros olisi testattu Histiösytäärisen sarkooman ja degeneratiivisen myeopatian geenitesteillä.

Ensimmäinen on bernien yleisin kuolin syy, eli kasvainsairaus. Testi on riskivarianttitesti ja sitä voidaan käyttää apuna jalostusvalintoja tehdessä. Se ei suoraan kerro, sairastuuko koira vai ei, mutta se on geneettinen indeksi todennäköisyydestä.

Jälkimmäinen on selkäydinrappeumasairaus, joka yleensä ilmenee koiran ollessa vanhempi. Koska Sessa on kantaja, niin valinnassa toiveena oli terve ja Jenkki täytti tämän. Näin ollen pennut eivät voi olla riskejä sairastumaan. Testipaketit on tilattu ja pennut testataan DM:n osalta ennen kuin ne lähtevät uusiin koteihin.

Molemmat vanhemmat ovat osallistuneet monimuotoisuuskartoitukseen (MyDogDNA). Jenkillä on C-lonkat, mutta se on jättänyt itseään parempaa ja koska Sessan indeksit ovat hyvät, saadaan BLUP-keskiarvoksi selvästi yli 100. Molemmilla on puhtaat kyynärät.

Pentuja syntyi sitten 11. Esikoistyttö syntyi autoon, mutta loput leikattiin äärimmilleen venyneestä kohdusta. Alku oli hieman hankalaa ja menetimme yhden tytöistä, joten lopputulema on 3 tyttöä ja niiden seitsemän veljestä.

Pennut ovat kasvaneet hyvin, lisäruokinta aloitettiin pentujen tullessa 3-viikkoisiksi. 

ps. Uroksia on vielä vapaana ja mahdollisesti yksi tyttö... 

Pennuista toivotaan terveitä ja hyväpäisiä. Sessa ja Sessan sisarukset on luonnetestattu, videot löytyvät Mettänpeikon kanavalta. Jenkiltä toivotaan hieman lisää luustoa ja massaa kevyisiin Mettänpeikkolaisiin, sekä hieman pehmentämään luonteita, jotta ne sopisivat jokaisen käteen. Harrastuspohjaa tukee kasvattipäivät, jos penun kanssa kiinnostaa harrastaminen.