Hyvät ja huonot uutiset, osa 1:
Leia kävi ultrassa, vuorokausia 36. Hyvät uutiset: Leia on tiine. Huonot uutiset: Pentuja näkyi vain yksi. Kovasti toivomme, että jossain olisi piilossa lisää pentusia...

Hyvät ja huonot uutiset, osa 2:
Typy kävi kontrolissa munuaisten takia. Hyvät uutiset: Veriarvot olivat ok ja röntgenissä munuaiset näyttivät olevan kunnossa. Huonot uutiset: Röntgenissä näkyi kasvaimia keuhkoissa (lymfooma?). Opin sen verran, että keuhkot muodostuvat lohkoista ja yksi suuri kasvain on täyttänyt lähes kokonaan yhden lohkon vasemmalla puolella. Kasvain oli selvärajainen ja lähes sydämen kokoinen. Oikealla puolella näkyi muutama pienempi varjostuma. Otettiin kolme kuvaa rintarangasta, kummaltakin sivulta ja selällään ja yksi kuva vatsanseudusta. Se hyvä puoli oli, että ainoat kasvaimet näkyivät keuhkoissa, vatsa, jonne helposti kasvaimia tulee näytti olevan ok. Toisaalta veriarvoissa tulehdusarvot olivat kohollaan, joka voi johtua joko tulehduksesta tai sittä, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Saatiin kahden viikon antibiottikuuri, jonka jälkeen otetaan taas kontrolliarvot. Jos tulehdusarvot ovat silloin vielä kohollaan, ei aikaa enään ole paljon.

Typy on kuitenkin ihan pirteä, se jaksaa lenkkeillä, syö. Ainoastaan paino on laskenyt hurjasti. Kuinka paljon johtuu kevyestä munuaisruoasta ja kuinka paljon kasvaimista, ei voi tietää.. No nyt saa syödä normaalisti. Painoa oli maaliskuussa hieman yli 38kg, huhtikuussa 35,8kg ja nyt toukokuussa 34,4kg. Eli lähes neljä kiloa kahdessa kuukaudessa on todella pljon..

Jos ja kun rintaontelossa olevat imusolmukkeet suurenevat, oireina voi olla yskimistä ja kun kasvaimet leviävät ja kasvavat, tulee hengitysvaikeuksia. Arvioitua elinikä voi olla päiviä, kuukausia tai jopa vuosia...

Kyselin miten koiran saa lähetettyä Eviraan, koska haluan avauttaa Typyn. Vaikka Typyn jälkeläisiä ei ole jalostukseen käytetty, on Typyllä kuitenkin sukulaisia ja varsikin, koska rotuyhdistyksemme kerää kuolinsyytietoja ja tavoitteena on kasvattaa bernien elinikää, on minusta avauttaminen jokaisen kasvattajan velvollisuus - vaikka itse jätinkin Nikin avaamatta. Nyt olen valmistautunut siihen, vaikka tiedän, että se on vaikeaa. Seuraavaksi pitää alkaa miettimään, mistä saa tarpeeksi suuren laatikon, jonne Typy mahtuu ja kysellä kuka sen kuljettaa. Kaverini saamasta huonosta kohtelusta oman koiransa lähetyksessä tiedän, että Matkahuolto ei kuljeta yli 50kg painoisia paketteja, joten hän lähetti koiransa Transpontin kautta. Ikävää, että itse joutuu tekemään kaiken tuon. Typyn sisko lähetettiin Heinolasta eläinlääkärin toimesta ja hän sai jättää koiransa klinikalle. Olisipa meilläkin tuollainen mahdollisuus... Huom! Jos Eviraan lähettää vain esim. kasvaimen, onnistuu avaaminen täällä ja klinikka toimittaa kudosnäytteet eteenpäin.

Edit: Kävin illalla Typyn kanssa Hiskinmäen eläinsairaalassa akupunktiossa ja kyselin siellä Eviraan lähettämisestä. He sanoivat, että he toimittavat koiran eteenpäin avattavaksi, joten omistajan ei tarvitse sitä tehdä. Koska nyt olen siellä käynyt ja mielellään lopetuksen teen klinikalla, jossa olen ennenkin käynyt, niin eiköhän me sitten joskus suunnata tuonne Äänekoskelle.