Typy alkoi helmikuun lopussa juomaan todella paljon. Siis paljon. Varmaan jotain 5l vettä päivässä. Yhtenä työpäivänä Typy oli pissannut kaksi suurta lammikkoa ja tiedän, että 8,5 vuotias koira ei pissaa sisälle, ellei joku ole tosi vialla. Lisäksi Typy oli ollut hieman väsynyt, eikä halunnut leikkiä Maian kanssa, mutta ajettelin sen johtuvan nivelrikosta.

Harmillisesti itselläni oli tulossa työreissuja, mutta onneksi Minna lupautui ottamaan Typyn hoitoon ja käyttämään sen elinlääkärillä. Sattuneista syistä olin otattanut Typystä verikokeen tammikuun lopussa, joten se oli hyvänä referenssinä tätä varten. Maaliskuussa sitten Typy kävi eläinlääkärissä ja koska voimakkaasti lisääntynyt juominen, väsymys, virtsan laimeus ja kohonneet kreatiniini, proteiini ja kalsium arvot viittasivat munuaisten vajaatoimintaan aloitettiin Typyllä munuaissairaan koiran ruokinta. Näiden lisäksi Typyn suvussa on munuaissairautta.

Kuukauden Typy söi hyvin närppien kuivamuonaa ja laihtui 1,5kg tuona aikana. Huhtikuussa vein Typyn kontrollikokeisiin ja samalla ultrattiin munuaiset. Munuaiset olivat normaalin näköiset, hieman röpelöä reunalla, mutta muuten ok ja värikin oli ihan normaali. Verikokeet mukaan kreatiniini ja proteiini olivat laskeneet reilusti alle viitearvojen, mutta kalsium oli yhä koholla. Sovittiin, että vaihdan Typyn munuaissairaan koiran kotiruoalle ja menen kuukauden päästä kontroliin.

Tiukan kuivamuonakuurin aikana jätin nivellääkkeet pois ja Typyn nivelrikko vaivasi selvästi enemmän. Kotiruoalle siirtymisen mukana, lisäsin ruokaan nivelaineet. Olen käyttänyt Typyä uimassa noin kerran viikossa Koirasportissa ja aloitin akupunktion nivelrikkokivun helpottamiseksi huhtikuun lopussa.

Nyt Typy on hyvässä kunnossa vaivoihinsa nähden. Puolentoista viikon päästä on taas kontrolli ja samalla otatan röntgenkuvan keuhkoista. Tarkoituksena katsastaa, näkyykö kasvaimia, kun kohonnut kalsium voi johtua myös kasvaimista. Katsotaan mitä kesä tuo tullessaan...