Pahoittelen vuoden mittaista blogitaukoa... Nyt tuli oikeasti kirjoitettavaa, kun Ällät syntyivät.

Jo talvella kokeilimme keinosiementää Elliä, jo edesmenneellä uroksella, mutta harmiksemme Elli ei tiinehtynyt. Saksasta löysin sitten keväälle sopivan vanhemman herran, hieman yli 10 vuotiaan Boomerin. Saimme Saksan kennelklubin hyväksynnän yhdistelmälle ja ajelimme toukokuussa pikamatkalle Saksaan. Iloksemme Elli tiinehtyi tästä reissusta. 

Hain Ellin meille vuorokausilla 57/58. Elli on meillä ollut aieminkin tekemässä pentuja, joten katsottiin, että tuo aika riittää kotiutumiseen. Kotonaan Elli ei pesäillyt oikeastaan ollenkaan ja kun saavuimme meille, kävi Elli katsastamassa pentuhuoneen, muttei sen kummempaan.

Lauantaina 18.7 vuorokausia tuli 60 ja Elli aloitti läähättämisen ja alkoi käymään levottomaksi. Maija päätti ajaa illalla vielä meille, koska synnytyksen ajateltiin käynnistyvän sunnuntaina tai viimeistään maanantaina. Aamuyöllä Elli aloitti pihalla käynnin, noin tunnin välein kävi pissalla ja fiksuna koirana herätti mua ja Maijaa vuorotellen.

Aamusta Elli majoittui pentulaatikkoon ja puoli kymmenen aikaan alkoi supistukset. Sikiönesteet tulivat pihalle, joten synnytyksen alku oli hyvinkin siistiä.

10:29 syntyi ensimmäinen pieni poika. Painoa 406g

10:48 syntyi narttu, 560g

11:11 iso uros 660g

11:40 uros 480g

12:13 tumma narttu 550g

12:49 tumma narttu 550g

13:37 syntyi narttu ilman istukkaa (540g), pentu oli lämmin, veltto ja suu keltainen. Huomasin, että pentu on eloton, joten otin sen ja yritin elvyttää. Suuta tuli nestettä, eikä pentu vironnut yrityksistä huolimatta. Annettiin pentu Ellille, joka nuoli sitä hetken ja siirtyi sitten elossa oleviin, joten laitettiin kuollut pentu pois.

14:35 syntyi viimeinen narttu pentu 530g. Koska edellinen oli kuollut, jännättiin hieman tätä viimeistä. Supistuksia kyllä tuli ihan hyvin, mutta autettiin hieman hieromalla Ellin selkää ja mahaa. Tämä viimeinen, kuten kaikki muutkin syntyivät omissa pusseissaan, jotka Elli avasi ja söi, sekä katkoi napanuorat. Meille jäi tehtäväksi katsella vierestä ja siirrelllä välillä kuivempaa alustaa pentujen alle. Siirreltiin myös pentuja alta pois, kun seuraava tuli.

Maitoa alkoi heti tulemaan, joten kaikki näytti hyvältä. Elli hoiti pentuja hyvin, pennut olivat eloisia ja tyytyväisen oloisia ja seuraavana päivänä punnituksessa huomasin, että painot eivät nouse. Tutkin Elliä ja tissit olivat vähän pienet ja maitoa kyllä tuli, mutta ei runsaasti. No, joskushan se voi kestää tovin, kuten Leialla J-pentujen kanssa. Tarjoiltiin Ellille ruokaa ja juomaa, kyllä se söi ja joi, mutta ehkä vähän nikeästi.

Tiistainakaan painot eivät lähteneet nousuun, vaikka tarjoiltiin Ellille lihaa, munaa, rasvaa. Kaikkea, minkä pitäisi auttaa maidontuloon. No illalla painot olivat yhä vain loivassa nousussa, joten päätettiin, että keskiviikkona soitetaan klinikalle.

Olisin saanut lääkettä puhelimitsekin, mutta klinikalta ehdotettiin että tutkitaan samalla Elli. Otettiin siis Elli ja pennut ja ajettiin klinikalle, jossa Elli todettiin hieman kuivaksi. Lämpö oli normaali, sitä olimmekin mittailleet kotonakin. Ellille laitettiin nestettä nahan alle ja saatiin yksi pussi kotiinkin, että voitiin nestetyttää vielä illalla lisää. Lisäksi saatiin Primperania maidontuotannon lisäämiseksi. Sitä kun voi antaa 1-5 päivää synnytyksestä. Samalla eläinlääkäri Suvi kuunteli pikkupojan sydämen, että se oli kunnossa. Pikkupoika kun hieman huolettaa, se kun on muita niin paljon pienempi (ei kuitenkaan niin pieni kuin Kipi oli).

Maitoa alkoi heti tulemaan enemmän, joten pentujen paino nousi aamupunnituksesta iltapunnitukseen jo 20-40g. Ja päivässä alkoi tulemaan se toivottu noin 80g-100g :-) Lisäksi Ellin olo selvästi helpottui, ensimmäisinä öinä se kävi pihalla, mutta tuon nesteytyksen jälkeen läähätys vähentyi eikä pihalla tarvinnut enään öisin käydä. Sitä vain ei huomannut, että se olikin emä joka oli kuiva, kun seuraa vain pentuja sillä silmällä.

Pennuille alkoi tulle nenäpigmenttiä heti ensimmäisen päivän aikana, hauska nähdä miten nenut tummuu.

Torstaina (pennut 4vrk) Elli päästi jo tyttönsä Kipin käymään pentuhuoneen ovella ja perjantaina (5vrk) Kipi sai käydä jo laatikon reunalla. Elli kyllä koko ajan vierestä seuraten.