Itselle on hyvä selvittää mitä oikein tapahtui ja miksi. Siispä hieman kommenttia.

Nova: Nova käyttäytyi hyvin ennakkoodotusten mukaisesti. Varautuneisuus näykyi ja Nova varmaan kuvitteli olevansa kokeessa (ja onhan sitä treenattukin), ei väistänyt niin paljoa, kun pystymetsästä repäistynä olisi. Positiivista oli se, että ei kuormittunut ja vaikka palautuminen kestää, niin ei kuitenkaan paineistu yli äyräiden. Ja hyvä suhde ohjaajan näkyi... Minna kyllä varmaan yllättyi, että kun heitä uhattiin, niin Nova olisi paennut samoin tein paikalta jättäen Minnan tappelemaan tappelut =)

Tara: Tara yllätti kuormittumalla kovasti. Vaikka toisaalta, olihan meillä tiedossa, että jotain koirassa on: kun Taran perhe muutti, niin neiti siirsi juoksuja. Kun Satu vaihtoi yövuorosta päivävuoroon, alkoi natustiamaan päivisin kenkiä ja sisäsiisteys unohtui yms... Eli kuormittuminen (=muutokset arkielämässä. Voisi kutsua myös stressiksi) näkyy  jotenkin normielämässäkin. Saipahan sekin käytös nimen. Lisäksi yllätti se, että kuormittuessaan kaikki alkaa pelottamaan: ihmiset, pöytä, keinu, talo... Jäädessään tuomarille, yritti paeta, mutta selvästi helpotti tutun ihmisen lähelläolo (minä hihnan toisessa päässä). Ja  kaikkien ylllätykseksi Tara puolusti mua menemällä mun ja tuomarin väliin ja haukahtelemalla. Tuomareiden mielestä koira itsekin yllättyi käytöksestään, joka tuli tunteella.

Kumpikin tytöistä oli laukausvarmoja (joka on mulle tärkeää), kummallakin on taistelutahtoa, joka toimii kummankin moottorina ja kumpikaan ei käyttäydy aggressiivisesti, vaan mielummin pakenevat paikalta (hyvä niin). Tara on leppoisa "maailma on kiva ja kaikki on kivoja" -koira niin kauan, kun sitä ei kuormiteta liikaa. Nova -  no Nova on Nova, mamman tyttö  =) Videoitiin kummankin suoritukset, joten niitä on hyvä vertailla jälkeenpäin Typy-mamman ja Nadia-tädin suorituksiin.

Tytöt olivat 2v9kk vanhoja testissä ja hyvä niin. Vaikka Tara sai pisteet, jotka oikeuttavat kokeen uusintaan en sitä koe tähteellisenä (ellei Taran perhe halua käyttää sitä kuusivuotiaana testissä nähdäkseen, mitä siitä tulikaan). Näin millainen koira on ja testi antoi muutamia vastauksia koiran käytökseen. Tuomarit olivat hyviä ja osasivat antaa uhkaa ja kuormaa juuri sen verran, kun koira sitä kesti. Koe oli vielä järjestettykin hyvin, joten kannatti ajaa Kuopioon.

Mitäs sitten jalostuksellisesti. Selväähän on jo aikaisemmin ollut, että Novaa en tule käyttämään jalostukseen varautuneisuutensa takia. Vaikka kaikki muut natsaa, niin en halua muille sitä taakkaa ja vastuuta, jonka varautunut koira tuo.

Nyt vaan odotellaan, että Misu kasvaa ja päästään sen kanssa luonnetestiin =)